Ung ekonomi

Privatekonomi och entreprenörskap

Det började med skolsparande redan 1869 i Stockholms sparbank och 1926 utkom första numret av Lyckoslanten med Spara och Slösa. Idag talar vi kanske hellre om att utbilda unga i att hantera sin privatekonomi. Men även om innehållet – och tonläget – förändrats i skolkontakterna är många sparbanker och stiftelser också idag djupt engagerade i skolans arbete för att pedagogiskt förklara och konkretisera vad det innebär att ”hushålla”.

Skolbesök ska öka intresset för ekonomi

Vi behöver människor som tar idéer till verklighet för att utveckla vår bygd både nu och i framtiden. Därför satsar Sparbanken Eken nu 136 000 kronor på ett projekt kring läromedlet Min framtid och ekonomi tillsammans med Ung Företagsamhet i Kalmar, Kronoberg och Blekinge berättar Leif Fransson VD på Sparbanken Eken.  I dagens föränderliga värld blir det allt viktigare att ge våra barn och unga en tro både på sig själva och sin framtid. Hur världen kommer att se ut i framtiden är det svårt att veta – det vi vet är att det alltid kommer behövas drivkraft och en förståelse för sin egen ekonomi. Ungdomar är idag väl representerade hos kronofogden och undersökningar visar att nästan vartannat barn känner stress och oro över pengar. I gymnasieåldern, på tröskeln till vuxenlivet, är stressen som störst. Tydligt är att det finns en stark koppling mellan hur barnen mår och hur de upplever sin situation kring pengar. Högstadium och gymnasieskolor i Sparbanken Ekens verksamhetsområde kommer från och med höstterminen 2016 att kunna boka in lektionspass kring privatekonomi med bankpersonal. Sparbanken Eken stödjer UF

Sparbanksstiftelsen Skåne och Gripen är På Väg

”På Väg” - en kostnadsfri temadag för grundskolornas alla åttondeklassare

Sparbanksstiftelserna Skåne och Gripen genomför en satsning på grundskolor i Malmö, Trelleborg, Landskrona och Ängelholm. Klasser i årskurs 8 får en heldag som innehåller 4 pass inklusive ett undervisningsmaterial av UF (som bekostas av Sparbanksstiftelserna Skåne och Gripen).

UF talar om Entreprenörskap och Swedbank föreläser om Privatekonomi. Teaterföreningen Drömmarnas Hus genomför ett pass där eleverna får hjälp av professionella skådespelare/dramapedagoger att lära sig ”ta fram sitt bästa jag” och presentera sig i olika situationer.

Det genomförs också ett pass där eleverna möter inspirationsföreläsare inom olika teknikyrken t ex från dataspelsbranschen, Sony Mobile eller andra teknikföretag i kommunerna. På Väg

SparbanksAkademin på Tillväxtdagarna 2014

Nedanstående nyhetskrönika är publicerad med tillstånd från Sverker Olofsson och Västerbottens Kuriren.

Stoppa den ekonomiska cynismen

Publicerad 26 maj 2014 Vi spenderar pengar vi inte har på saker vi inte behöver för att göra intryck som inte består på människor vi inte bryr oss om.

Fundera på den formuleringen. Den sades på ett seminarium om privatekonomi och kunskap vid Tillväxtdagarna i Umeå förra veckan. Seminariet handlade om hur snabbt vi förändrat vår syn på ekonomi de senaste åren och hur illa det går för en del. Frågan var om information och kunskap kan hindra människor från att hamna i ekonomisk misär. Jag tror inte att det räcker. Information är viktig, men det behövs mer för att komma runt den ekonomiska cynism som har blivit något av en ledstjärna i dag. Jag måste än en gång få ta de avskyvärda SMS-lånen som exempel. Ni vet de här snabblånen med flera hundra procents effektiv ränta, ibland ett par tusen procent. Självklart skall människor informeras om hur farliga lånen är, men det räcker inte. Samhället måste på något sätt stoppa snabblånen. Förbjud dem, tycker jag. Det måste vara viktigare att skydda svaga medborgare än att låta ockrarna få härja fritt.

Jag frågade de som var på seminariet om de tyckte att lånen på något sätt borde förbjudas. Alla räckte upp handen. Det var bankfolk, privatekonomer, kanske någon forskare. De vet vad det handlar om. Lyssna på de som vet! En bankman från Sörmlands Sparbank berättade att han möter folk som inte vet skillnaden på ränta och amortering. Det är förödande med sådana kunskapsluckor. Samtidigt tycker jag att det är helt OK att inte veta det. De vet säkert något annat – något som du och jag inte vet. Om man nu inte har alla de ekonomiska kunskaper det moderna krassa samhället kräver så måste det vara ett samhällsansvar att skydda dessa människor. Det kan inte vara en samhällsuppgift att alltid och klia de ekonomiska intressena på ryggen.

Jag tycker verkligen att det finns en cynisk tendens i den del av finansindustrin som har med vår privatekonomi att göra. Man behöver inte gå speciellt många år tillbaka så var det en självklarhet att man aldrig lånade till konsumtion. Låna pengar för en resa – betala vintersemestern när sommaren närmar sig! Ett billån som inte är betalt när bilen är skrotad! Köp tv:n nu och betala sedan! Den mycket sunda synen på hur man sparar till sin konsumtion har fullständigt raserats av en brutal och hänsynslös marknadsföring av konsumtionslån. Apropå konsumtionslån kanske ni minns en nyhet från i mars i år. Då fick vi veta att kvinnor betalar i snitt 13 procent mer för ett konsumtionslån jämfört med män. Hur är det möjligt? Vi har läst om bankernas miljardvinster, men ränta på våra bankkonton finns det inte pengar till.

Hållbar privatekonomi för tillväxtens skull – gör ökad kunskap skillnad? var det exakta namnet på seminariet. Självklart gör kunskap skillnad, men det räcker inte. Det måste också finnas en känsla av att alla bidrar, att ingen skor sig, att ingen försöker blåsa dig. De känslorna är till skada för samhället.

Sverker Olofsson

redaktion@vk.se

Tävla i aktiesparande

Spara kan man göra på olika sätt och ett är att investera i aktier. Flera sparbanker samarbetar med Unga Aktiesparare (t.ex. Sparbanken Lidköping och Södra Dalarnas Sparbank) och Sparbanken Västra Mälardalen ingår i ett intereuropeiskt tävlingsprojekt för aktiesparande. I sparbanksrörelsens många ungdomsprojekt används en bred karta av medier och aktiviteter – från sociala medier till noggrant utarbetade läromedel.

Vad har Sparbanken Västra Mälardalen, gymnasieelever från Arboga, Köping, Paris, Wien och Barcelona för gemensamt? Jo, ESML som står för European Stock Market Learning och vad är då detta?

Sedan 4 år tillbaka deltar Sparbanken Västra Mälardalen i ett lärandeprojekt mellan skolor i Europa kallat ESML som drivs inom ESBG (European Savings Banks Group). Syftet är att elever på gymnasienivå ska få insikt i aktiekunskap och aktiehandel som en viktig del i sin utbildning. Ett annat syfte är att eleverna skall lära känna varandra över nationsgränserna och på så vis öka förståelsen och kunskapen om de olika förutsättningar som respektive länder har att förhålla sig till. Detta inom ramen för grundtanken för hela EUs tillblivelse! Det går till så att under höstterminen ägnas tid åt utbildning inom aktieområdet som sedan utmynnar i ett tävlingsmoment som innebär att varje elevgrupp får ett fejkat belopp att handla med under en viss tid som också måste innehålla ett visst antal transaktioner. När tävlingstiden går ut mäter man resultatet av elevernas agerande i euro varvid en landsvinnare utses. Alla nationssegrare samlas sedan för trivsam samvaro och prisutdelning i något av deltagarländerna. Vår bank arbetar för att fler sparbanker skall vara med i detta projekt. Vi har väldigt goda erfarenheter för både skolan, eleven, läraren och banken !

Hör gärna av er till Sparbanken Västra Mälardalen så berättar Johan Grunditz, Chef Kapitalförvaltningen, Sparbanken Västra Mälardalen, mer om ESML, tel 0221-344 56

Club Eget-frukost i Skurup

Tillsammans med NyföretagarCentrum i Öresund bjöd Skurups sparbank den 11 april in till Club Eget-frukost i Skurup. De som kom fick mingla med nyckelpersoner från näringsliv och kommun och möta några av Skurups spännande nyföretagare!

Koll på privatekonomi

Swedbank Privatekonomi bevakar områden som har betydelse för privatpersoners ekonomi. Man analyserar och granskar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar enskilda individer och hushåll. Man deltar i den allmänna debatten och ställer upp i intervjuer och med föredrag. Om man vill öka sin kunskap i privatekonomiska frågor, förbättra sin hushållsekonomi eller bara få snabb och enkel tillgång till vad som händer inom det privatekonomiska området kan man följa Swedbanks Privatekonom, Arturo Arques blogg.

Erbjudande till dig som är ung

Swedbank och de flesta sparbanker har ett Ungdomserbjudande eller studenterbjudande, Ung och student. Läs mer →

Ung företagsamhet

Sparande är bara en sida av god hushållning och inom sparbanks­sektorn arbetar man också med att intressera unga för att utveckla sina affärsidéer och bli morgondagens entreprenörer. Flera sparbanker har program som Ung entreprenör. Ofta samarbetar man med andra organisationer med samma mål. Den organisation som Swedbank, de flesta sparbanker och stiftelser samverkar med är Ung Företagsamhet. Sammantaget stöds organisationen med cirka x,x mkr per år. Läs mer → 

Aktuella artiklar

Länkar till nyheter om sparbankers och sparbanksstiftelsers samhällsinsatser

Warning: DOMDocument::load(http://app.meltwater.com/gyda/outputs/591ab790d9903a44ecb086e1/rendering?apiKey=552b7a7771eb35ecbe242db2&type=xml): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request in /storage/content/81/125681/sparbanksakademin.se/public_html/wp/wp-content/themes/sparbank/sidebar.php on line 47 Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "http://app.meltwater.com/gyda/outputs/591ab790d9903a44ecb086e1/rendering?apiKey=552b7a7771eb35ecbe242db2&type=xml" in /storage/content/81/125681/sparbanksakademin.se/public_html/wp/wp-content/themes/sparbank/sidebar.php on line 47