Sparbanksakademins medlemmar och samhällsengagemang
■ Visste du att Sparbankssfärens organisationer i Sverige tillsammans bidrar med ett antal hundra miljoner kr varje år framför allt till lokala projekt för barn och ungdomar men även till näringsliv, forskning, kultur och idrott?
Klicka på kartan för att se SparbanksAkademins medlemsorganisationer och ett urval av deras samhällsprojekt.
SparbanksAkademin och våra 71 medlemsorganisationer har gemensamma rötter i Sparbanksidén som växte fram och spreds i Sverige under 1800-talet. Sparbankssfärens genuina, nästan 200-åriga samhällsengagemang är unikt och Sparbanksrörelsen har haft stor betydelse för Sveriges samhällsutveckling såväl ekonomiskt som ur ett jämlikhets -och jämställdhetsperspektiv.
Sparbanksidéns grundtanke att genom sparande förebygga fattigdom och lägga grunden till ekonomisk frihet för människor inom alla samhällsgrupper är med faktorer som hushållens stigande skuldsättning, sms-lån och 40 000 unga i kronofogdens register minst lika aktuell idag. Såväl fristående sparbanker och lokala och regionala bankstiftelser som börsnoterade koncernen Swedbank stödjer och/eller driver lokala projekt i respektive banks eller bankkontors områden.
Stort fokus läggs på barn och unga i form av utbildningsprojekt i privatekonomi och entreprenörskap och tusentals arbetslösa ungdomar får en första rad i sitt CV tack vare stora satsningar på praktikplatser. Man ger även projektstöd och stipendier till kultur- och idrottsföreningar och gör värdefulla insatser inom forskning och näringsliv.
Sparbanksstiftelsen Bergslagen
Sparbanksstiftelsen Tjustbygden
Sparbanksstiftelsen Söderhamn
Sparbanksstiftelsen Rekarne
Sparbanksstiftelsen Bergslagen
Sparbanksstiftelsen Alingsås
Swedbank
Swedbank
Swedbank i samhället
Swedbank är en stor aktör på finansmarknaden och med detta kommer ansvar. Som en betydande del av det finansiella blodomloppet hjälper vi samhället att växa och utvecklas.
På samma sätt som vi gör nytta kan vi också göra skada om vi missköter banken. Swedbank har de senaste åren genomgått ett förändringsarbete för att bli en trygg och pålitlig del av en sund och stabil finansmarknad. Vi har bejakat regleringsarbetet hos beslutsfattare, myndigheter och institutioner med syftet att hitta spelregler för en ny och mer ansvarsfull marknad. En bank är integrerad i samhället.
Genom våra kunder är vi delaktiga i företagens investeringar och hushållens bostadsköp. När det är goda tider för våra kunder och våra hemmamarknader är det goda tider för banken. Att vi engagerar oss i frågor kring sociala problem, miljö och tillväxt är en del av vår affärsidé. Banken kan aldrig kan vara starkare än samhället vi verkar i.
http://www.swedbank.se/om-swedbank/swedbank-i-samhallet/index.htm
Ölands Bank
Åtvidabergs Sparbank
Åse och Viste Härads Sparbank
Ålems Sparbank
Virserums Sparbank
Vimmerby Sparbank
Westra Wermlands Sparbank
Varbergs Sparbank
Valdemarsviks Sparbank
Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank
Tjustbygdens Sparbank
Sölvesborgs-Mjällby Sparbank
Södra Hestra Sparbank
Södra Dalarnas Sparbank
Swedbank Sjuhärad
Sparbanken Västra Mälardalen
Sparbanken Tranemo
Sparbanken Syd
Sparbanken Rekarne
Sparbanken Nord
Sparbanken i Karlshamn
Sparbanken i Enköping
Sparbanken Göinge
Sparbanken Gotland
Sparbanken Alingsås
Sparbanken Skåne
Snapphanebygdens Sparbank
Sidensjö Sparbank
Sala Sparbank
Orusts Sparbank
Norrbärke Sparbank
Mjöbäcks Sparbank
Leksands Sparbank
Laholms Sparbank
http://www.laholmssparbank.se/
Laholms Sparbank
Ung Ekonomi för 7-8 gymnasieklasser
Föreläsning privatekonomi för alla ÅK 9
Studiebesök från lägre klasser och flyktingbarn
Återkommande vartannat år:
Dubblering av Majblommans vinst
Härutöver bjuder vi alla skolbarn i ÅK 2-5 på cirkus Brazil Jack vart tredje år.
Vi har ett ständigt pågående sponsringsarbete som riktar sig till unga i form av upprustning av skolgårdar och idrottanläggningar. Exempel på detta är finansiering av en stor skatepark och två skateramper.
Nyligen gjordes en större investering i en multisportarena. Förra vintern köpte vi skridskor och delade ut i skolorna så att alla barn skulle kunna åka skridskor på skoltid.
Och idag har vi lanserat vårt nyaste koncept, Smart Livsstil. Riktar sig till alla elever som börjar ÅK 7 och syftar till att få dem att avstå tobak, alkohol, droger och dopingpreparat under högstadiet. Som motprestation kommer vi att tävla ut olika vinster under de tre åren, bjuda på föreläsningar inom området och ett antal elever i ÅK 9 vinner 3000 kr till sitt körkort.
Kinda-Ydre Sparbank
Ivetofta Sparbank i Bromölla
Högsby Sparbank
Häradssparbanken
Hälsinglands Sparbank
Sparbank Fryksdalen
Falkenbergs Sparbank
Ekeby Sparbank
Dalslands Sparbank
Bjursås Sparbank
Bergslagens Sparbank
Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Sparbanksstiftelsen Sjuhärad
Sparbanksstiftelsen stödde 2012 projekt i lokalsamhället med sammanlagt 6 miljoner kronor varav cirka 2,5 miljoner gick till ungdomssatsningar framför allt till idrottsföreningar (1,2 miljoner). Tolv skolprojekt fick stöd. I textilstaden Borås fick t.ex. avgångsstudenter vid textilhögskolan bidrag för att kunna arrangera modevisningar i Stockholm och London.
Sparbanksstiftelsen Väst
http://www.sparbanksstiftelsenvast.se/
Sparbanksstiftelsen Väst
Stiftelsen delar årligen ut två idrottsstipendier om vardera 25 000 kronor till två lovande idrottare (en pojke och en flicka, 13-19 år).
50 000 kr delas ut till Högskolan Väst till stipendier för studenternas internationalisering.
Sparbanksstiftelsen Upland
http://sparbanksstiftelsenupland.se/
Sparbanksstiftelsen Upland
Upland har som övriga små stiftelser fått hitta vägar för att göra nytta med små resurser men stöder utbildning i privat ekonomi som ett ”tvärämne” (matematik, svenska, samhällskunskap)för årskurs 5, Östhammar.
Sparbanksstiftelsen Skåne
http://www.sparbanksstiftelsenskane.se/
Sparbanksstiftelsen Skåne
Tillsammans ger vi tillbaka!
Sparbankstiftelsen Skåne verkar i 11 kommuner i Skåne. Det är prioriterat för Stiftelsen att tillsammans med Swedbank prioritera stöd till projekt med starkt samhällsengagemang. Detta gör Stiftelsen genom fördelning av ekonomiskt stöd till olika projekt inom både lokal pott och regionalt initiativ. Därtill har stiftelsen också stipendier till idrottsutövare, kulturarbetare och högskolestudenter liksom att Stiftelsen medverkar i lokala näringslivsprojekt tillsammans med Swedbank. Stiftelsens engagemang uppgår till 6,5 Mkr årligen.
Projekt av regional karaktär som erbjuds i alla Stiftelsens kommuner är:
På Väg – en temadag för årskurs 8 som innehåller pass inom privatekonomi, entreprenörskap, yrkeskunskap och hur du som ungdom presenterar ditt bästa jag! Över 6500 ungdomar har tagit del av På Väg sedan projektet startade. På Väg sker också i samverkan med Sparbanksstiftelsen Gripen.
Skånes Idrottsledarstipendier:
Med våra stipendier vill vi uppmuntra de skånska idrottsledarna. De ideella ungdomsledarna gör ett fantastiskt arbete och deras insatser kan inte nog uppskattas sett ur ett samhällsperspektiv. Sparbanksrörelsen har alltså mycket gemensamt med idrottsrörelsen.
De fem sparbanksstiftelserna i Skåne (Skåne, Färs och Frosta, Gripen, Finn och 1826) delar årligen ut 300 stipendier till idrottsledare och fem föreningspriser för Årets Förnyare.
Sommarlovsentreprenör:
Ungdomar i 11 kommuner får möjlighet att skapa sitt eget sommarjobb genom projekt Sommarlovsentreprenör eller Ung Drive. Sparbanksstiftelsen Skåne tillsammans med Region Skåne lämnar stöd till de kommuner som arrangerar detta projekt. Även de andra fyra sparbanksstiftelserna i Skåne lämnar stöd till sommarlovsentreprenör och på så sätt stödjer vi tillsammans ungdomar i hela Skåne.
Sparbanksstiftelsen Nya
http://www.sparbanksstiftelsennya.se/
Sparbanksstiftelsen Nya
Sparbanksstiftelsen Nya stödjer i huvudsak projekt som överensstämmer med stiftelsens ägaruppdrag med fokus på sparande, skola, ung ekonomi och ungt entreprenörskap. Man ger även vissa bidrag till kulturverksamhet.
En av stiftelsens största enskilda satsningar under 2012 var ett stöd på 100 000 kr till CSR Tegelbruket, ett föreningsdrivet allaktivitetshus i Örebro för kultur, idrott och lärande. Stiftelsen har också bjudit elever på högstadieskolor i Västmanland på teater (100 000 kr). Liksom många andra stiftelser och sparbanker stödjer Nya Ung Företagsamhet (40 000 kr 2012). Tillsammans med Sparbanksstiftelsen Rekarne har Nya också lämnat stöd till matematiktävling vid Mälardalens Högskola 2012 och 2013 (97 500 kr)
Sparbanksstiftelsen Nya är en av parterna i projektet Ung Ekonomi. Tillsammans med Swedbank och sparbanksstiftelserna Kronan och Alfa startade man 2013 upp projektet i bankens östra region och en fortsättning 2014/2015 är beslutad (för Nyas del 800 000 kr för de två åren). I samarbete med Swedbank och Sparbanksstiftelsen Söderhamn har Sparbanksstiftelsen Nya beslutat att starta Ung Ekonomi även i Swedbanks mellersta region. (För Nyas del 900 000 kr läsåret 2014/2015).
Syftet med Ung Ekonomi är att tidigt rusta ungdomarna att ta bra ekonomiska beslut genom föreläsningar i privatekonomi i gymnasieskolorna. De lokala bankkontoren har själva i varierande omfattning beroende på tid och resurser jobbat med Ung Ekonomi i skolorna men tack vare projektets anställda kommunikatörer och projektledare har kontoren fått ovärderlig hjälp och stöd. Hösten 2013 genomfördes undervisning för mer än 5000 gymnasieungdomar i Swedbanks östra region.
Stiftelsen har i samarbete med Sparbanksstiftelsen Alfa, Folkuniversitetet och Finansinspektionen beslutat att stödja projektet ”Ekonomismart” i Swedbanks östra region (500 000 kr 2014) som ger en tvådagars bred basutbildning i ekonomi för arbetslösa ungdomar 18-25 år med försörjningsstöd samt metodstöd för yrkesverksamma.
Stiftelsen stödjer också projektet ”Arbetsmarknadskunskap” i Västmanlands län som drivs av föreningen ”Jobba i Västerås” (100 000 kr 2014) och som utbildar högstadie- och gymnasieelever i vilka jobb arbetsmarknaden efterfrågar och vad som krävs för att få dem. Projektet har även startat i Örebro län och Sparbanksstiftelsen Nya har beviljat 100 000 kr även till detta projekt för läsåret 2014/2015.
Mellan år 2005 och 2011 har Sparbanksstiftelsen Nya lämnat bidrag till Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg (6 450 000 kr) för forskning, kårlokal och kompetensutveckling. Skogsmästarskolan erbjuder en exceptionell utbildning som är mycket viktig för skogsnäringen och attraktiv för studenter. Utsikten att få jobb för de som examineras är mycket god och det är mycket glädjande att Sparbanksstiftelsen Nya starkt bidragit till Skogsmästarskolans utveckling och överlevnad.
Sparbanksstiftelsen Norrland
http://www.sparbanksstiftelsennorrland.se/
Sparbanksstiftelsen Norrland
Ungdomar som utbildar sig till konstnärliga yrken får stöd av stiftelsen bl.a. får två unga musikstuderande disponera var sin kvalitetsfiol (150 000 kr/styck) under studietiden. Lovande unga konstnärer har fick under 2013 stipendier (100 000 kr resp två på 25 000 kr). Stiftelsen delar också ut idrottsstipendier till lovande ungdomar inom längdskidåkning, slalom och skidskytte (sammalangt 250 000 kr).
Stiftelsen stödjer – som många andra stiftelser och sparbanken – löpande Ung Företagsamhet och 2013 fick UF Västerbotten och UF Västernorrland 300 000 kr vardera.
Sparbanksstiftelsen Norrbotten
Sparbanksstiftelsen Kronan
http://www.sparbanksstiftelsenkronan.se/
Sparbanksstiftelsen Kronan
Stiftelsen har ett tydligt fokus på ungdom och ekonomi och arbetar med två projekt med samma mål. EkonomiSmart syftar till att hjälpa framför allt arbetslösa vuxna mellan 18 och 24 år att bli medvetna konsumenter med verktyg att göra aktiva val, definiera risker, undvika överskuldsättning samt upprätthålla en hållbar ekonomi genom hela livet. Ungdomars behov av kunskaper i privatekonomi är väl dokumenterade. Ekonomismart är ett beprövat och framgångsrikt koncept att möta dessa behov. Satsningen sker i samverkan med Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket och stiftelsen finansierar två heltidstjänster (från Folkuniversitetet) för projektet.
Ett annat projekt som stiftelsen stöder i samarbete med Swedbank östra regionen samt Sparbanksstiftelserna Alfa och Nya är Ung Ekonomi som genomförs ute i skolorna. Pengar är kanske inte det viktigaste i livet, men ekonomi betyder mycket för ungdomars framtida möjligheter. Sedan september 2012 har nästan 6000 ungdomar i Östergötland, södra Närke och stora delar av Småland fått lära sig mer om pengar och privatekonomi. Föreläsningarna planeras i nära samråd med skolan. De tre stiftelserna finansierar gemensamt två heltidstjänster för projektet.
Sparbanksstiftelsen delar också ut stipendierna på 50 000 respektive 25 000 kronor till studenter på Linnéuniversitetet, Blekinge Tekniska Högskola och Högskolan i Halmstad som i sina C- eller D-uppsatser givit de bästa innovativa bidragen till företags- eller produktidéer. Särskilt premieras uppsatser som visar på praktisk relevans, teknisk nytta och stor samhällsnytta.
En stor satsning är de lokala potter som stiftelsen tilldelar Swedbanks lokala bankkontor för lokala projekt. Många av de bidrag som bankkontoren nominerar – och stiftelsen beslutar – rör ungdomsidrott.
Sparbanksstiftelsen Jämtlands län
http://www.sparbanksstiftelsenjamtlandslan.se/
Sparbanksstiftelsen Jämtlands län
Stödjer Ung Företagsamhet med 150 000 kr 2012.
Sparbanksstiftelsen Första
Sparbanksstiftelsen Dalarna
http://www.sparbanksstiftelsendalarna.se/
Sparbanksstiftelsen Dalarna
Stiftelsen stödjer 2012 Unga jobb med 105 000 kr, Ung ekonomi med 72 000 kr och Ung Företagsamhet med 53 000 kr. I övrigt stödjer stiftelsen lokalsamhället genom att personer från stiftelsens förtroenderåd ställer upp med ”humankapital” som konsulter eller mentorer. Det kostar inget för den organisation som anlitar stödet.
Sparbanksstiftelsen Alfa
http://www.sparbanksstiftelsenalfa.se/
Sparbanksstiftelsen Alfa
Under 2012 stödde stiftelsen ungdomsprojekt på sammanlagt 1,425 miljoner kronor fördelade på
- skolprojekt med anknytning till ämnet privatekonomi, 230 000 kr. ”Spara och Slösa på skolturné” har setts av 1 700 elever och 100 lärare.
- Ung Företagsamhet, 925 000 kr. UF har stöd sedan många år tillbaka och stiftelsen avseätter ytterligare medel för extraordinära satsningar på 300 000 kr/år.
- ungdomars inträde på arbetsmarknaden 110 000 kr (bl.a. Praktikbankdagen i Karlstad)
- ungdomars kultur, 160 000 kr.
Tillsammans med sparbanksstiftelserna Kronan och Nya stödjer Alfa Swedbanks projekt Ung Ekonomi (se Kronan).
Tillsammans med Sparbanksstiftelsen Skaraborg har Alfa startat projektet SPARA i Skaraborg. Avsikten är att stödja undervisningen i privatekonomi i skolan och stiftelserna planerar att bygga en hemsida som kan inspirera och underlätta för lärarna. De planerar också fyra filmsekvenser som ska väcka elevernas intresse och nyfikenhet. Projektet ska mynna ut i den tävling där barnen visualiserad av som är ”sparande” för dem.
Sparbanksstiftelsen Varberg
http://www.sparbanksstiftelsenvarberg.se/
Sparbanksstiftelsen Varberg
Under 2012-2014 har Ung Företagsamhet fått bidrag med nästan 200 000 kr och YoungCubator har fått likaledes fått 200 000 kr (2013). Kulturskolan har fått stöd med 50 000 kr och musicaler på PS-gymnasiet med lika mycket. Stiftelsen delar också ut stipendier till ungdomsledare (200 000 kr) till studenter vid Campus Varberg.
Ulricehamns Sparbank
http://www.ulricehamnssparbank.se/
Ulricehamns Sparbank
I mer än tio år har sparbanken arrangerat ”En alldeles egen skoldag” tillsammans med Tingsholms gymnasium. Då får ungdomarna lyssna till spännande föredragshållare med ett budskap som Stefan Peterson, Läkare utan gränser, Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster och Christer Fuglesang. Dagen gästas också att kända musiker och underhållare. Sparbanken sponsrar Ung Företagsamhet finansiellt och genom att ställa upp med rådgivare till UF-företag. Liksom många andra sparbanker deltar man också i undervisningen i privatekonomi i gymnasieskolan.
Tjörns Sparbank
http://www.tjorns-sparbank.se/
Tjörns Sparbank
Sedan många år tillbaka bjuder sparbanken samtliga fjärdeklassare in Tjörns skolor på en bussresa till Nordens Ark, som är en ideell stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Nordens Ark, vid Åbyfjorden i norra Bohuslän, bedriver avel och uppfödning av utrotningshotade arter och sätter ut djuren i de miljöer där de hör hemma. Sparbanken samarbetar också med kommunens kulturskola genom att bidra till utrustning, dela ut stipendier och bjuda in sparbankens kunder till kulturskolans konsert/vernissage.
Sparbanken arbetar också på många sätt med att få ungdomar i arbete och har t.ex. samarbete med arbetsförmedlingen (Unga Jobb) där det handlar om att försöka hitta arbetskraft åt företage och jobb åt ungdomarna. I samarbete med kommunen hjälper sparbanken ungdomar att som ”sommarentreprenörer” sköta sina ”företag” under sommaren. I övrigt har sparbanken ett samarbete med skolorna där elever (årskurs två) får besöka banken och medarbetare från banken besöker alla årskurs 9-klasser för att tala om privatekonomi och sparande..
Sörmlands Sparbank
http://www.sormlandssparbank.se/
Sörmlands Sparbank
Under de senaste tio åren har Sparbanken Sörmland lagt i snitt 3 miljoner kronor per år på olika projekt med inriktning på ungdomar. Här kommer: några exempel:
Ung Företagsamhet
VI har ett samarbetsavtal med UF Sörmland där vi tillsammans med Sparbanken Rekarne bidrar med totalt 1,2 miljoner för 3 år. Dessutom är vi med på den årliga mässan med egen monter och tävlingsmomentet bästa monter samt med prispengar.
För att ytterligare inspirera till ökat entreprenörskap i gymnasiet genomför vi Företagspitch i samarbete Sparbanken Rekarne och UF Sörmland. Där får UF företag chansen att presentera sin idé inför en jury. Priser i form av pengar går till de tre bästa per region.
Vi jobbar även för att sprida entreprenörskap i grundskolan där vi bl.a. jobbar med UF Sörmlands utbildningskoncept Vårt Samhälle och Se Möjligheterna. UF Sörmland marknadsför, utbildar och distribuerar koncepten till skolorna och vi står för kostnaden.
Till Ung Företagsamhet Sörmland lägger vi ca 300 000:- årligen utöver interna resurser.
Ung Entreprenör
För fjärde året i rad har vi genomfört Ung Entreprenör, ett projekt där ungdomar mellan 16 och 25 år får möjligheten att prova på att driva företag under sommaren. Ungdomarna ansöker om att får vara med genom vår hemsida med en kortfattad beskrivning av vad de vill göra under sommaren. De som blir antagna, vilket är de flesta, får ett paket bestående av:
- Entreprenörs- och marknadsföringsutbildning
- Skatteutbildning
- Egen Mentor från näringslivet
- Caféträffar
- Försäkring, ansvar och olycksfall
- Tillgång till våra företagsrådgivare
- Annonspaket KK och SN
- Startpeng 2 000:-/ungdom
- Avslutningsmiddag
- Diplom
De får dessutom ett bankpaket bestående av:
- Företagskonto
- Bankgiro
- Internetbanken företag
- Telefonbanken självbetjäning
- Insättning av dagskassa
Under avslutningsmiddagen delas priser ut för
- Bästa slutrapport 5 000:-
- Bästa engagemang 5 000:-
- Bästa UE-företag 5 000:-
Ung Entreprenör kostar drygt 200 000:- årligen utöver interna resurser.
Vi kan hittills redovisa följande resultat:
År | Beviljade ungdomar | Beviljade företag | Företag i mål | Riktiga företag |
2010 | 58 | 33 | 30 | 9 |
2011 | 50 | 40 | 25 | 7 |
2012 | 17 | 10 | 9 | 7 |
2013 | 46 | 33 | 26 | 8 |
Summa 171 116 90 31
Ung Praktikant – Unga jobb
Från att tidigare tagit emot ungdomar som praktikanter i grupper om 5–10 tar vi numer emot dem rullande efter respektive avdelnings möjlighet att ge en bra praktikplats.
Pedagogiska projekt
Vi har sen starten 1999 fått in 2690!!! projektansökningar från grundskolan i våra fem kommuner (Nyköping, Oxelösund, Katrineholm, Flen och Vingåker) om olika typer av pedagogisk utveckling. Totalt har Sörmlands Sparbank betalt ut 19 Mkr (nitton miljoner) kr under dessa år till 1745 projekt. Mer info finns på www.sormlandssparbank.se/skicka_vidare
NE (Nationalencyklopedin)
Vi har erbjudit samtliga grund- och gymnasieskolor uppslagsverket som en fri nyttighet sen 2002. Numera har även eleverna samt all pedagogisk personal tillgång till uppslagsverket både på arbetsplatsen och hemma.
Friends
Under läsåret 2008–2009 erbjöd vi samtliga grundskolor Friends ”antimobbingpaket” som en fri nyttighet. Alla skolor nappade på erbjudandet, under det läsåret utbildade vi drygt 800 kamratstödjare. Projektet följdes upp året därpå med ett antal föräldraträffar där temat var ”e-mobbing”.
Kunskapsdagarna
Under de senaste 10 åren har vi erbjudit samtliga sjundeklassare att tillsammans lära känna varandra lite bättre. Väldigt många klasser är nya när man kommer till högstadiet. Vi bjuder in samtliga åk 7-klasser (alla kommer) under en halv dag. Det rör sig om c:a 2000 nya elever varje år så vi repeterar upplägget åtta ggr under en vecka. Varje klass får en halv dag där olika typer av problem ska lösas av samtliga i klassen, det rör sig både om fysiska och teoretiska utmaningar.
Mikrofinansiering Ung
Utöver ovanstående satsningar som ligger inom ramen för den allmännyttiga verksamheten så har vi tagit fram en produkt där vi underlättar för ungdomar att starta företag.
Vi ger dem möjlighet att låna 25 000–250 000:- till start och investeringskapital. Avbetalningstiden är max fem, men vanligtvis tre år. Uppläggningsavgiften är 1 000:-. För att kunna ansöka om Mikrofinansiering Ung ska man vara mellan 18-25 år. Man behöver även ett intyg från Nyföretagarcentrum i Nyköping eller Katrineholm. Intyget visar att man har deltagit i Nyföretagarcentrums aktiviteter och har en väl genomarbetad affärsplan och budget. Nyföretagarcentrum intygar även att de kommer att coacha entreprenören under kredittiden.
Detta underlättar för alla ungdomar som har en bra affärsidé, och som vi tror på, att starta företag oavsett om de har förmögna föräldrar eller ej.
Sparbanken Tanum
http://www.sparbankentanum.se/
Sparbanken Tanum
Sparbanken Tanum har gått in med 3,5 miljoner kronor under en femårsperiod till Sparvallen, en ny idrottsanläggning som används främst av ungdomar och med 250 000 kronor också under en femårsperiod till Sparplan, en konstgräsmatta för Svarteborgs FK.
Sparbanken har också avsatt en medarbetare att går ut i klassrummen och pratar om ”pengar, banker, kort, appar och livet efter skolan”.
Sparbanken i Karlshamn
http://www.sparbankenikarlshamn.se/
Sparbanken i Karlshamn
Sparbanken satsar cirka 150 000 kr på ett år på ungdomsaktiviteter, bl.a. skolprojekt, ungdomskultur och idrottsstipendier. Liksom många andra sparbanker och sparbanksstiftelser stödjer sparbanken Ung Företagsamhet.
Sparbanken Eken
Sparbanken Eken
Stipendium på 15 000 kr till en lärare i Växjö
Sparbanken Ekens stipendium för entreprenörskap i skolan tilldelas 2018 en hängiven och engagerad gymnasielärare i Växjö kommun.
Stipendiet på 15 000 kr tilldelas Kristoffer Karlsson på Procivitas Privata Gymnasium. Stipendiet delades ut under en middag på Residenset i Växjö den 29 augusti.
– I dagens föränderliga värld blir det allt viktigare att ge våra barn och unga en tro på sig själva och sin framtid. Vi behöver människor som tar idéer till verklighet för att utveckla vår region både nu och i framtiden. Med detta stipendium vill vi rikta ljuset mot drivande personer inom skolan som uppmuntrar och skapar förutsättningar till drivkraft, entreprenörskap och ekonomisk förståelse bland våra barn och unga berättar Leif Fransson, VD på Sparbanken Eken.
Motivering årets stipendiat Årets stipendiat, Kristoffer Karlsson, har lyckats involvera samtliga tre av stipendiets grundpelare: entreprenöriellt lärande, god samverkan mellan skola och näringsliv samt att uppmuntra och skapa förståelse kring ett ekonomiskt sunt förhållningssätt. Det entreprenöriella lärandet genom sitt innovativa arbetssätt som hela tiden uppmuntrar eleverna till att våga utmana sig själva. En god samverkan mellan skola och näringsliv bland annat genom ett stort engagemang för skolans Draknäste. Dessutom lyckas han skapa en god förståelse hos eleverna kring ekonomins betydelse för att ett företag ska vara hållbart. Han arbetar strukturerat och långsiktigt med att göra ekonomin rolig för eleverna.
Stort intresse för stängselbidrag
– en miljon utbetalade till djur- och markägare
Sommarens torka påverkar många lantbrukare och djurägare ekonomiskt på flera sätt. Intresset för Sparbanken Ekens stängselbidrag har därför varit stort och redan efter fyra veckor har den avsatta miljonen betalats ut till djur- och markägare i bankens verksamhetsområde.
– Trycket med ansökningar har varit högt redan från första dagen då ansökningsformuläret öppnade. Totalt har 70 ansökningar beviljats och betalats ut till djurägare. Även om stängselbidraget nu är slut har banken fortfarande beredskap att, genom foderkredit, kunna hjälpa befintliga kunder att klara av extra kostnader för foderinköp berättar Leif Fransson, VD på Sparbanken Eken.
Bakgrund kring stängselbidraget
I juli 2018 beslutade Sparbanken Eken tillsammans med sina sex lokala ägarstiftelser att avsätta en miljon kronor för ekonomiskt stöd med syfte att skapa nya betesmarker i den svåra situation som råder. Bidraget skulle gå till djur- och markägare i bankens verksamhetsområde som hade möjlighet att släppa djur på marker som är lämpliga för bete, men som saknade stängsel. Stödet uppgick som mest till 20 000 kr per sökande.
Kultur och entreprenörskap
Sparbanken och Sparbanksstiftelsen Eken har inlett ett samarbete med Academy of Music and Business, en friskola för musikbegåvade elever och kreatörer i anslutning till Wasaskolan i Tingsryd. Avsikten är att eleverna inte bara ska kunna utveckla sina talanger utan också få de redskap de behöver för att kunna försörja sig på sin konstform. Utbildningen tar därför upp frågor som varumärkesbyggande, immateriella tillgångar, copyright, affärsjuridik och management. Skolan har grundats av Magnus Lundin och Daniel Hylse som är starka profiler i Tingsryd tillsammans med tingsrydssonen Andreas Carlsson som skördar framgångar både i Sverige och USA.
Därutöver har stiftelsen i Långasjö beviljat bidrag till Ung Företagsamhets snilleblixtmässa i Emmaboda (35 000 kr) samt till ”Musikfabriken i Långasjö” (75 000 kr). I Kurrebo bidrar banken och stiftelsen till en trädgård som anlagts i utbildningssyfte för skolklasser som ska lära sig så och odla. Bandverkstaden i Ryd har fått hjälp med en ljusanläggning till sin scen och Fridafors fritidscenter bidrag till en handikappanpassad go-kart.
Skolbesök ska öka intresset för ekonomi
Vi behöver människor som tar idéer till verklighet för att utveckla vår bygd både nu och i framtiden. Därför satsar Sparbanken Eken nu 136 000 kronor på ett projekt kring läromedlet Min framtid och ekonomi tillsammans med Ung Företagsamhet i Kalmar, Kronoberg och Blekinge berättar Leif Fransson VD på Sparbanken Eken.
I dagens föränderliga värld blir det allt viktigare att ge våra barn och unga en tro både på sig själva och sin framtid. Hur världen kommer att se ut i framtiden är det svårt att veta – det vi vet är att det alltid kommer behövas drivkraft och en förståelse för sin egen ekonomi.
Ungdomar är idag väl representerade hos kronofogden och undersökningar visar att nästan vartannat barn känner stress och oro över pengar. I gymnasieåldern, på tröskeln till vuxenlivet, är stressen som störst. Tydligt är att det finns en stark koppling mellan hur barnen mår och hur de upplever sin situation kring pengar.
Högstadium och gymnasieskolor i Sparbanken Ekens verksamhetsområde kommer från och med höstterminen 2016 att kunna boka in lektionspass kring privatekonomi med bankpersonal.
För mer information kring projektet kontakta:
Leif Fransson, VD, Tfn. 0459-38771, leif.fransson@sparbankeneken.se
Sofie Örnvinsson, marknadskommunikatör Tfn. 0459-388 01, sofie.ornvinsson@sparbankeneken.se
Sparbanken Boken
http://www.sparbankenboken.se/
Sparbanken Boken
Stödjer ungdomsverksamhet, främst lagsporter, med 200 000 kr.
Skurups Sparbank
http://www.skurupssparbank.se/
Skurups Sparbank
Under 2013 avsatte sparbanken cirka 120 000 kr ur potten ”Skurups sparbanks miljon” till projekt med barn- och ungdomsprofil. Så fick t.ex. Abbekås båtklubb 75 000 kr för att utveckla ungdomsverksamheten på seglarskolan. Skurups AIF fick 20 000 kr för att utbilda ledare och Skurups IBK 20 000 kr för att utbilda ungdomstränare och ledare i innebandyverksamhet. Sparbanken har just inlett ett samarbete med Ung Företagsamhet.
Sparbanken ger också årligen återkommande insatser för cirka 60 000 kr/år bl.a. tävling i matematik för skolor i kommunen, Ung Talang – en musiktävling för barn och ungdom, utbildning i privatekonomi för årskurs 8 och stipendier i entreprenörskap på Nils Holgersongymnasiet. Dessutom ordnas påsklovsbio för barn och ungdom och Spökparaden, en Halloweenaktivitet för små barn. Banken stödjer också Världens Barn genom Röda Korset.
Roslagens Sparbank
Roslagens Sparbank
Två av sparbankens största satsningar är på Ung Företagsamhet och Egen Sommar. En av de viktigaste skälen till att Roslagens sparbank stödjer UF är att uppmuntra och skapa förutsättningar för unga, drivna och engagerade entreprenörer i Roslagen. Varje år bildar cirka 120 gymnasieelever UF-företag och sparbanken ställer upp med UF-rådgivare och ett företagspaket. Tillsammans med UF arrangerar sparbanken Julmässan på Campus Roslagen där UF-eleverna är med och säljer sina produkter och på vårterminen ordnas en UF-final på Roslagens Sparbank.
Egen sommar är ett projekt där ungdomar 15-19 år får möjlighet att driva sitt eget företag under sommarlovet. Ungdomarna får i början av sommaren ta del av en två veckor lång introduktion/utbildning där man bl.a. går igenom affärsplaner, affärsidéer etc. Sedan starten 2009 – då sparbanken fyllde 150 år – har över 100 ungdomar deltagit och drivit totalt ca 80 företag. Nu har även Åland ”adopterat projektet” och startat en liknande verksamhet.
Sparbanken satsar också stort på att sprida kunskap om privatekonomi för skolelever och unga vuxna.