SparbanksAkademin på Tillväxtdagarna 2014

[Ungdom] Nedanstående nyhetskrönika är publicerad med tillstånd från Sverker Olofsson och Västerbottens Kuriren.

Stoppa den ekonomiska cynismen

Publicerad 26 maj 2014 Vi spenderar pengar vi inte har på saker vi inte behöver för att göra intryck som inte består på människor vi inte bryr oss om.

Fundera på den formuleringen. Den sades på ett seminarium om privatekonomi och kunskap vid Tillväxtdagarna i Umeå förra veckan. Seminariet handlade om hur snabbt vi förändrat vår syn på ekonomi de senaste åren och hur illa det går för en del. Frågan var om information och kunskap kan hindra människor från att hamna i ekonomisk misär. Jag tror inte att det räcker. Information är viktig, men det behövs mer för att komma runt den ekonomiska cynism som har blivit något av en ledstjärna i dag. Jag måste än en gång få ta de avskyvärda SMS-lånen som exempel. Ni vet de här snabblånen med flera hundra procents effektiv ränta, ibland ett par tusen procent. Självklart skall människor informeras om hur farliga lånen är, men det räcker inte. Samhället måste på något sätt stoppa snabblånen. Förbjud dem, tycker jag. Det måste vara viktigare att skydda svaga medborgare än att låta ockrarna få härja fritt.

Jag frågade de som var på seminariet om de tyckte att lånen på något sätt borde förbjudas. Alla räckte upp handen. Det var bankfolk, privatekonomer, kanske någon forskare. De vet vad det handlar om. Lyssna på de som vet! En bankman från Sörmlands Sparbank berättade att han möter folk som inte vet skillnaden på ränta och amortering. Det är förödande med sådana kunskapsluckor. Samtidigt tycker jag att det är helt OK att inte veta det. De vet säkert något annat – något som du och jag inte vet. Om man nu inte har alla de ekonomiska kunskaper det moderna krassa samhället kräver så måste det vara ett samhällsansvar att skydda dessa människor. Det kan inte vara en samhällsuppgift att alltid och klia de ekonomiska intressena på ryggen.

Jag tycker verkligen att det finns en cynisk tendens i den del av finansindustrin som har med vår privatekonomi att göra. Man behöver inte gå speciellt många år tillbaka så var det en självklarhet att man aldrig lånade till konsumtion. Låna pengar för en resa – betala vintersemestern när sommaren närmar sig! Ett billån som inte är betalt när bilen är skrotad! Köp tv:n nu och betala sedan! Den mycket sunda synen på hur man sparar till sin konsumtion har fullständigt raserats av en brutal och hänsynslös marknadsföring av konsumtionslån. Apropå konsumtionslån kanske ni minns en nyhet från i mars i år. Då fick vi veta att kvinnor betalar i snitt 13 procent mer för ett konsumtionslån jämfört med män. Hur är det möjligt? Vi har läst om bankernas miljardvinster, men ränta på våra bankkonton finns det inte pengar till.

Hållbar privatekonomi för tillväxtens skull – gör ökad kunskap skillnad? var det exakta namnet på seminariet. Självklart gör kunskap skillnad, men det räcker inte. Det måste också finnas en känsla av att alla bidrar, att ingen skor sig, att ingen försöker blåsa dig. De känslorna är till skada för samhället.

Sverker Olofsson

redaktion@vk.se

I år fick SparbanksAkademin möjlighet att visa upp exempel på sparbanksrörelsens satsningar på ungdomar och ekonomi på Tillväxtdagarna på Umeå universitets Konstnärliga campus 21-23 maj.
Sverker Olofsson, känd från tv:s konsumentprogram, ledde vårt seminarium med temat ”Kunskap gör skillnad? Från veckopeng till VD-lön”. Kunskap är viktigt, intygade deltagarna, men det behövs mer än satsningarna på privatekonomi i skolan. Tempot på seminariet var högt och presentatörerna fick göra koncentrerade beskrivningar. Katrin Rundström berättade om hur projektet Ekonomismart hjälper framför allt arbetslösa unga vuxna (18 – 24 år) att bli medvetna konsumenter. Ekonomismart är ett samarbete mellan Folkuniversitetet, Finansinspektionen, Konsumentverket och ett antal sparbanksstiftelser.

Ett annat exempel på att handfast utbildning ger resultat presenterade Helen Åkerlind, eldsjäl från Ung Företagsamhet Gävleborg. Många sparbanker och sparbanksstiftelser stödjer UF inte bara ekonomiskt utan också med företagsrådgivning och mentorskap. UF är därför mer än ”bara” utbildning; en starthjälp in i entreprenörsrollen.

Också Tommy Gärling, professor i psykologi vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, visade att utbildning är viktig men att det behövs mer. Gärling visade hur ungdomar tänker när de lånar till konsumtion som inte är nödvändig och det sorgliga faktum att det man handlar för lånade pengar ger mindre tillfredsställelse än sådant som betalas direkt.

Seminariet, som avslutade med en paneldiskussion där Lars Fogelberg från Sörmlands Sparbank berättade om sparbankens breda satsning på ungdomar och ekonomi och Arturo Arques om Swedbanks satsningar – särskilt på Lyckoslanten – gav en överblick över sparbanksrörelsens arbete för att stärka ungdomars ekonomiska kompetens. Seminariet visade samtidigt hur okända satsningarna är för alla som inte direkt är engagerade. Sverker Olofsson hade, trots sitt mångåriga arbete som konsumentjournalist, ”inte en aning”.

Aktuella artiklar

Länkar till nyheter om sparbankers och sparbanksstiftelsers samhällsinsatser

"Bygg Filipstads nya skola i klassisk stil"

– Om det nu ska byggas en ny skola nedanför Spångberget i Filipstad, gör den i smakfull klassisk stil. Det var den gamla skolan som låg på ... Läs mer →

Driven UF-lärare belönas med stipendium

UF-läraren Björn Brorsson har tilldelats Sparbanken Ekens stipendium för entreprenörskap i skolan. Läs mer →

”Väldigt roligt att eleverna tagit till sig informationen”

Förra året sjösatte Leksands Sparbank tillsammans med det sociala utbildningsföretaget LikaOlika ett projekt med skolor i Leksand och ... Läs mer →

PRO Kalix gläds över stipendiet

PRO Kalix får Sparbanksstiftelsen i Norrbottens stipendium 2020 på 25 000 kronor. Läs mer →

PRO Kalix om stipendiet: "Vi är så glada"

PRO Kalix får Sparbanksstiftelsen i Norrbottens stipendium 2020 på 25 000 kronor. Läs mer →

Aktiva barn på Löa skola

Mer rörelse och en meningsfull fritid. Det var utgångspunkten när Aktiva Löagruppen med hjälp av bidrag från Bergslagens Sparbanks ... Läs mer →

"Sörmlands Sparbank ska vara entreprenörernas bank"

Emil Gimlander blir ny företagschef på Sörmlands Sparbank. Han har tidigare bland annat jobbat som ekonomichef för ishockeyklubben ... Läs mer →